Tijdens de eerste coronalockdown moesten we ons opnieuw verhouden tot de vier muren waarbinnen we leven. We keken opnieuw naar onze directe omgeving omdat we ertoe veroordeeld waren. Niet eerder hadden we daar zoveel tijd doorgebracht. De jongens uit de Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt zijn experts op het gebied van leven in een lockdown. Zij zijn inside-experts. Naast de leefgroep waar ze onderdeel van zijn, is de ruimte waarin zij dagelijks leven 12,5m2.
In 10 werksessies maakten we met zeven jongens uit De Hartelborgt de theatrale installatie INSIDE, bestaande uit zeven maquettes. Welke invloed heeft de ruimte waarin je woont op jouw leven? En wat vertellen die vier muren over wie je bent? We deden een poging om deze jongens, die voor het oog van de maatschappij onzichtbaar zijn, zichtbaar te maken.
We zien hun kamers en voelen hoe beklemmend die ruimte is. Het doet ons denken aan Nelson Mandela die in een nog veel kleinere ruimte opgesloten zat. En dat hij in die kleine ruimte zoveel grote dromen en ideeën heeft ontwikkeld voor de wereld. We mogen Mandela natuurlijk niet vergelijken met de jongens van de Hartelborgt, want zoals hun begeleiders zeggen: ‘’Ze zitten hier niet voor hun zweetvoeten’’. Maar ook hun hoop, dromen en verlangens zijn duizenden malen groter dan de vier muren waarbinnen zij zich bevinden.
'' Fraai hoe deze installatie in een blik weergeeft hoe verlangens en toekomstdromen alleen maar exploderen als ze geen voet aan grond kunnen krijgen in de werkelijkheid.'' - Theaterkrant
Niet alle materialen mogen zomaar mee naar binnen, desondanks bouwen de jongens zo veel mogelijk mee aan de maquettes van hun kamer.
Fotograaf Elza Jo portretteerde de jongens van INSIDE aan de hand van een kort interview. Deze portretten waren gedurende het festival OUTSIDEINSIDEOUT door heel Amsterdam te zien.
Naast Theater Frascati, Amsterdam was INSIDE ook te zien in Beautiful Distress House, Amsterdam.
Vanaf 22 september 2022 is (een deel) van INSIDE een jaar lang te zien in de tentoonstelling 31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema's in Museum van de Geest, Amsterdam
periode nov 2021 - sept 2023 concept Elike Roovers en Gerbrand Bos i.s.m. De zeven jongens van De Hartelborgt die wegens privacy niet bij naam genoemd kunnen worden co-creatie DEGASTEN, De Hartelborgt, Zorginstelling Cordaan scenografie Gerbrand Bos assistent scenografie Lidwien van Kempen stagiaire Jamie Huisman licht en techniek Krzysztos muzikale compositie DJ Lovesupreme productie Madelon van Riel, Aike Jansen fotograaf portretten Elza Jo fotograaf Vincent van Woerkom met dank aan Sanderien Vermeulen